Regler og lovkrav vedrørende din varmepumpe
Lovkrav om garantien til luft til luft varmepumpe
For at opretholde garantien på sin luft til luft varmepumpe skal man overholde følgende lovkrav
- Varmepumpen skal være monteret og idriftsat af en KMO godkendt kølemontør samt firma.
- Varmepumpen skal være forsynet med strøm fra en 230V stikkontakt med jord.
- Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg. kølemiddel, skal der afholdes årligt serviceeftersyn, i de første 4 år.
Hvis følgende lovkrav er opfyldt, er du dækket af 5 års garanti når du køber en varmepumpe igennem NovaSolar. Ved luft til luft varmepumper kan vi sågar tilbyde yderligere 2 års loyalitetsgaranti. Du kan læse mere om loyalitetsgarantien her. En vedligeholdt varmepumpe kan fungere i 15-20 år, hvis den rengøres og holdes ved lige.
→ Læs hvad arbejdstilsynet skriver - læs under punkt 5.1.
→ Læs hvad Dansk Teknologisk Institut skriver
Serviceeftersyn på varmepumpe
Når du bestiller et lovpligtigt service af din varmepumpe, er det netop denne ydelse, der forlænger din garanti. Du kan nemt lave en serviceaftale med NovaSolar. Vi holder styr på hvornår din varmepumpe skal serviceres næste gang. Når det er ved at være tid, ringer vi dig op og tilbyder en tid på dit varmepumpe service. På den måde skal du ikke tænke eller huske på, hvornår din varmepumpe skal serviceres næste gang. Der er ingen binding på dette! Når vi ringer dig op, kan du i samme opkald annullere serviceaftalen. Vi har skrevet en fuldt detaljeret side om service på varmepumpe, som du med fordel kan læse, hvis du vil vide mere om besøget.
Regler om el til varmepumpeinstallationer
NovaSolar anbefaler altid at man har en lovlig elinstallation, og vi gør opmærksom på at det er kundens som er ansvarlig for elinstallationen i huset og stikkontakten. Da NovaSolar ikke er autoriserede el-installatører, må vi ikke etablere eller ændre i din boligs el- installationer. Vi har derfor lavet en guide vedr el-krav ved installation af luft til luft varmepumpe, som du selv kan læse eller give videre til en elektriker. Når din elektriker har læst dette, vil han/hun ikke være i tvivl, om hvad der skal gøres. Vi anbefaler desuden, at du snakker med os inden du bestiller en elektriker. Her kan vi sammen tage en snak om placering af inde- og udedel, så du ikke får lavet en ny stikkontakt et unødvendigt sted.
Regler om kølemiddel i varmepumper
De fleste luft til luft varmepumper, i Danmark, indeholder mere end 1 kg. kølemiddel. Arbejdstilsynet er den myndighed i Danmark der stiller krav til lovpligtig kontrol af køleanlæg og varmepumper. Lovgivningen på området siger, at anlæg med mere end 1 kg. kølemiddel skal have udført et årligt serviceeftersyn. Dette gælder dog ikke for varmepumpe med under 1 kg. kølemiddel. Kan du derfor "nøjes" med en mindre model, kan det hurtigt blive fordelagtigt, da varmepumpen kun skal have service hvert andet år (for at opretholde garantien).
Vi har efterhånden mange varmepumper i sortiment, som ikke indeholder mere end 1 kg. kølemiddel. Nogle af vores udvalgte kan du finde ved at klikke på dem herunder:
Panasonic NZ25VKE
Mitsubishi LN25-HERO
Daikin Perfera 25
Wilfa Narvik 35
Bliver min varmepumpe ulovlig i fremtiden?
Vi modtager af of til henvendelser fra kunder, der er spøger ind til hvorvidt deres varmepumper bliver gjort ulovlige i fremtiden. Dette skyldes at det kølemiddel (R32), der bruges i moderne varmepumper er forurenende, hvis det slipper ud af varmepumpens lukkede kredsløb. På længere sigt står de HFC-baserede kølemidler også til at skulle udfases. Det er der flere medier og kunder, der har tolket som at varmepumper bliver ulovlige, hvis de har nogle af disse kølemidler. Den nye ordning vil sandsynligvis kun omfatte nye installationer, og kan derfor ikke påvirke varmepumper, der allerede er sat op. Du vil også fortsat kunne få påfyldt kølemiddel på din varmepumpe Tekniq - arbejdsgiverne har skrevet en længere artikel om dette, som du kan finde her