Når man overvejer installation af solceller i Danmark, er det essentielt at forstå de specifikke regler og krav, der gælder. Her følger en uddybende gennemgang af de vigtigste aspekter vedrørende diverse regler, du bør vide. Det er vigtigt at understrege, at vi i denne artikel har fokus på solceller til private boliger.
Afregning
Når du installerer solceller, bliver du en del af et system, der involverer flere aktører. Disse aktører kan hver især have specifikke regler og krav, der kan påvirke dine solceller. Det er derfor vigtigt at forstå, hvordan disse interagerer og hvem de er:
- Netselskab: Dette er den organisation, der håndterer din fysiske tilslutning til elnettet. De er ansvarlige for at måle både din forbrugte og producerede elektricitet. Disse data bliver brugt til at beregne dit nettoforbrug eller -produktion. Med andre ord, er det dem der står for infrastrukturen af diverse kabler og ledninger, der fører strøm til din bolig.
→ Find dit netselskab her - Elselskab/Forsyningsselskab (køb af strøm): Dette er den virksomhed, du køber din elektricitet fra. De bruger oplysningerne fra netselskabet til at fakturere dig for dit nettoforbrug af elektricitet. Du kan selv vælge elselskab - dette kunne eksempelvis være Norlys.
- Produktionsleverandør (salg af strøm): En produktionsleverandør er en virksomhed, der kan købe din elproduktion, hvis du producerer mere el, end du kan selv har brug for i din husstand. De hjælper dig med andre ord af med din overskydende elproduktion, der ellers ville have været gået til spilde. Eksempler kunne være “Nettopower” eller “Modstrøm Danmark”.
Det er elselskabet, der sælger strømmen til dig, mens det er netselskabet, der leder strømmen til din bolig via netselskabets egne kabler. I Danmark kan du frit og gratis vælge dit elselskab, så du sikrer dig så billig el som muligt, men du kan ikke vælge dit netselskab.
Regler ved solceller angående salg af strøm
En vigtig del af reglerne for solceller er håndteringen af salg af overskydende strøm. Efter 2020 skal alle solcelleanlæg faktisk tilmeldes en produktionsleverandør. Dette er en integreret del af reglerne for opsætning af solceller, som sikrer en effektiv og økonomisk håndtering af overskudsstrøm.
Nettoafregning
I forbindelse med reglerne for opsætning af solceller er nettoafregning en central del. Der findes to hovedmodeller i Danmark: Gruppe 2 og Gruppe 3. Disse regler bestemmer, hvordan overskudsproduktion håndteres og afregnes.
- Gruppe 2 (timebaseret afregning): Her lagres din overskudsproduktion i op til en time. Hvis du ikke bruger denne strøm inden for en time, sælges den til elnettet til markedsprisen.
- Gruppe 3 (øjebliksbaseret afregning): I denne model sælges din overskudsstrøm øjeblikkeligt til elnettet. Dette er ofte den foretrukne model, da de fleste solcelleanlæg er dimensioneret til at matche husstandens forbrug, hvilket minimerer overskudsproduktionen.
Der findes flere grupper. Disse grupper er dog ikke relevante for opsætningen af nye solcelleanlæg, da de er udgået. Gruppe 4 og 5 handler om øjebliksafregning, men udgik i 2019. Gruppe 6 er en årsbaseret nettoafregning, men udgik i 2012.
Skatteregler og afskrivning
Der er nogle skatteregler at forholde sig til ved løbende brug af solcelleanlægget. Når du bidrager til elnettet med strøm fra dine solceller, er det en indtægt. Denne indtægt er skattepligtig, og her forklarer vi, hvordan det fungerer med solceller og skattebetaling.
Indtil et salg af strøm på 7.000 kr. årligt, er der ingen skattepligt. Din årlige afregning fra elselskabet viser, hvor meget strøm du har solgt. Skulle dit salg overstige 7.000 kr., er det nødvendigt at indberette det ekstra beløb på din skatteopgørelse. I rubrik 20 skal du angive 60 % af beløbet, der overstiger de 7.000 kr.
Eksempel
Du sælger for 11.400 kr. på et år. Af disse trækker vi 7.000 fra, så der er 4.400 skattepligtige kr. tilbage. Du skal nu gange de 4.400 kr med 60% (4.400*0,6), hvilket resulterer i 2.640 kr. Dette beløb skriver du i rubrik 20 i årsopgørelsen.
Der er ingen fradrag eller afskrivningsmuligheder på selve anlægget. Dog kan du, hvis du har lånt penge til anlægget, trække dine renteudgifter fra.
Regler for afgift ved brug af solceller
Endelig er det vigtigt at forstå afgiftsreglerne i forbindelse med opsætning af solceller på taget. Afskaffelsen af PSO-afgiften er en vigtig del af de økonomiske overvejelser og er et incitament til at investere i solceller til taget.
PSO-afgiften blev d. 1. januar 2022 afskaffet. PSO-afgiften var en afgift, som du betalte gennem din elregning. Det betyder, at når du bruger den elektricitet, du selv har produceret på dine solceller, så skal du ikke betale afgift.
HUSK at undersøge om du har en summationsmåler på din elmåler. Det som gør denne vigtig er at den måler kWh fra alle faser og ”summerer” dem sammen (lægger sammen). Det betyder at hvis du på en fase køber strøm (forbruger strøm) og du samtidig producerer på 3 faser fra dine solceller, så vil ”summationsmåler” sørge for at du trækker fra forbrug fra andre faser INDEN du køber. Du får ofte mindre for salget af strøm og betaler mere for den strøm du forbruger i øjeblikket, derfor er det ikke irrelevant. Der er typisk en egenbetaling på ca. 1.600 kr. inkl moms., den skal bestilles hos dit forsyningsselskab.
NovaSolar er klar til at hjælpe
Er du interesseret i at investere i et solcelleanlæg til din bolig? Hos NovaSolar er vi eksperter i solceller og står klar til at guide dig gennem hele processen, fra første henvendelse til installationen af dit nye solcelleanlæg. Vi tilbyder vores service i hele Danmark, og her er hvordan vi kan hjælpe dig:
- Personlig rådgivning: Start din solcelle-rejse ved at kontakte os med detaljer om din bolig. Vores team af eksperter vil analysere dine oplysninger for at forstå dine specifikke behov og energikrav.
- Uforpligtende overslag: Baseret på dine oplysninger udarbejder vi et overslags tilbud. Dette tilbud er helt uforpligtende, hvilket giver dig friheden til at overveje, uden pres, om solceller er det rigtige valg for dig.
- Gratis konsulentbesøg: Hvis vores overslag møder dine forventninger, arrangerer vi et gratis besøg af en af vores konsulenter. Konsulenten vil besigtige din bolig for at sikre, at alle aspekter af installationen er dækket, og at dit anlæg bliver tilpasset perfekt til dit hjem.
- Detaljeret endeligt tilbud: Efter konsulentbesøget modtager du et detaljeret og endeligt tilbud. Dette tilbud vil afspejle en skræddersyet løsning, der er optimeret til din boligs specifikke forhold og dine energibehov.
- Professionel installation: Når du accepterer tilbuddet, planlægger vi en installationsdato, der passer til din tidsplan. Vores team af erfarne installatører vil sørge for en effektiv og problemfri installation af dit solcelleanlæg, så du hurtigt kan begynde at nyde fordelene ved vedvarende energi.
Hos NovaSolar forpligter vi os til at levere høj kvalitet og professionel service. Vores mål er at gøre din overgang til solenergi så enkel og givende som muligt. Kontakt os i dag, og tag det første skridt mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid med NovaSolar.