Imens energikrisen raser i hele Europa, er der mange danske boligejere, der står tilbage med mange spørgsmål om priser, fremtid og opvarmningsløsninger. NovaSolar har ikke alle svarene, men vi kan forsøge at hjælpe dig, omkring det vi ved noget om - nemlig varmepumper!
Kan det betale sig at sætte en luft til luft varmepumpe op til supplement til vores gasfyr?
Mange danske helårsboliger og sommerhuse får deres primære opvarmning igennem gasfyr. Der er nemlig cirka 400.000 boliger fordelt rundt omkring i Danmark, der afhængige af gas til opvarmning af radiatorerne og brusebadet.
I regeringen ser de gerne at de 400.000 skal blive til ét rundt 0. Det er der dog lang vej til endnu, men planen lyder: Et bredt flertal i Folketinget har aftalt, at al gas i Danmark skal være grønt i 2030, og at der fra 2035 ikke er boliger, der opvarmes med gas. Kilde: DR.dk
Så meget kan du muligvis spare med luft til luft varmepumpe som supplement til gasfyr
Selvom det er utroligt besværligt at give retvisende besparelsesberegninger, når det gælder varmepumper, så har en fagekspert og bygningskonstruktør fra Bolius forsøgt at besvare et spørgsmål om netop dette. Han tager udgangspunkt i en bolig på 130 m2, hvor der er et årligt forbrug på 1.700 m3 naturgas. I dette eksempel bruges en gaspris på ca 14 kr, hvilket resulterer i en udgift på 24.000 kr. for husstanden.
Han skønner at et tilsvarende forbrug på ren luft til luft varmepumpe, ville være på cirka 3700 kWh årligt. Det er cirka 6300 kr. med en 1,70 kroners kWh pris. Selv hvis varmepumpen kun overtager 1/3 af gasfyret, vil der i dette eksempel kunne findes en årlig besparelse på cirka 6100kr. Udregningen er (24.000x0,66)+(6.300x0,33) = 17.900 (årlig pris med 1/3 varmepumpe forbrug).
En luft til luft varmepumpe koster typisk omkring 15.000-25.000 kr. for at komme i hus med en færdig installation. Varmepumpen kan derfor hurtigt tjene sig selv ind igen, når der er tale om besparelser, som i eksemplet.
Læs hele indlægget fra Bolius her
Det tager tid at få fjernvarme som erstatning gasfyret
At alle boliger kommer af med gasfyret inden for et par år, er desværre forholdsvis urealistisk, da branchen simpelthen ikke kan følge med den efterspørgsel på opvarmnings-projekter og renoveringer. Mange boligejere må derfor vente lang tid, før det bliver deres tur til at få fjernvarme.
Her kan en luft til luft varmepumpe som supplement til gasfyret i mellemtiden komme på tale. Selvom luft til luft varmepumpen kun er en sekundær varmekilde, kan den opvarme en stor del af sommer- eller helårsboligen. På den måde skal du bruge meget mindre gas til opvarmning.
Det er noget rigtig mange danskere allerede har gjort - Det har vi mærket på os selv. Vi har haft mere travlt end nogensinde, og det skyldes, at luft til luft varmepumpen er det populære valg til supplering af opvarmning.
Relateret artikel: De bedste luft til luft varmepumper (bedst i test)
Kan luft til luft varmepumpe betale sig, når elprisen er dyr?
Medierne er ofte hurtige til at skrive artikler, når elprisen er blevet dyr, og har nået sit højeste. Det er dog vigtigt at huske på, at elprisen kan svinge meget fra dag til dag. Der er derfor også rigtig billige perioder, som til gengæld ikke bliver nævnt i samme omfang.
Når elprisen og olie-/gas prisen bliver sammenlignet svinger de ofte meget i forhold til hinanden. Kigger man dog tilbage til 2020 er naturgas steget fra 1,60kr plus moms til 28kr plus moms i 2022 - En meget mere markant stigning end det vi ser med elpriserne.
En luft til luft varmepumpe kan dog betale sig, også selvom elprisen er dyr. Varmepumperne er nemlig meget energieffektive. Sammenligner man dem traditionelle el-radiatorer, får varmepumper cirka 4-5 gange så meget varme ud af samme mængde brugt strøm.
Man kan som tidligere nævnt bruge en luft til luft varmepumpe som supplement til sin nuværende opvarmningskilde. Alt efter hvilken type opvarmning som pumpen skal supplere, vil den sandsynligvis “tjene” sig selv hjem igen på besparelser af opvarmning.
Se vores luft til luft varmepumper
Jeg får ikke fjernvarme, hvad skal jeg gøre?
Hvis du ikke kommer til at få fjernvarme til din bolig, er der heldigvis andre muligheder for opvarmning. Hvis en luft til luft varmepumpe som supplement ikke rækker til dit behov, kan man vende snuden imod en luft til vand varmepumpe i stedet.
En luft til vand varmepumpe kan helt erstattet din nuværende opvarmningskilde, da den er en primær varmekilde, der opvarmer brugsvand i huset. Det er en billig i drift og grøn løsning til fremtiden. Det er dog en væsentlig investering at få den installeret i første omgang.
Bliver varmepumper ramt af prisstigninger?
Inflationen har været stor i løbet af 2022. Ligesom alle andre brancher har det også fået indflydelse på priserne i vores egen branche. Vi forsøger altid at holde priserne på varmepumper til et minimum, men når vores leverandører, bliver ramt af prisstigninger, bliver vi desværre også selv ramt.
Det er netop derfor vi mener det er en god ide, at sætte en ordre ind tidligere fremfor at vente, hvis man søger en luft til luft varmepumpe som supplement til gasfyret eller andet. Jo hurtigere du får pumpen monteret, desto før kan den begynde at spare dig penge på varmeregningen.
Du kan finde prisen på varmepumper inklusiv montage her på hjemmesiden. De er hele tiden opdateret, og en standardmontage dækker typisk det meste af installationen, så du ikke får nogle uforudsigelige efterregninger. Hvis du er i tvivl, om en standard installation dækker det du har behov for, kan du læse mere her: Info om standard installation af varmepumpe
- Bliv kontaktet af NovaSolar inden for 1 arbejdsdag
- Se vores udvalg af varmepumper
- Ring til os på +45 71 99 94 93
- Skriv til os nu på [email protected]