Overvejer du at købe en varmepumpe, men er usikker på om det er en god investering? Ønsker du blot at blive lidt klogere på varmepumper, inden du går i gang med at kigge efter den rette? Vi giver dig i denne artikel svar på, om det kan betale sig at investere i en varmepumpe. I denne sammenhæng tager vi dig igennem nogle forskellige perspektiver, der alle kan gøre din varmepumpe investering mere attraktiv.
Økonomisk kan det betale sig med en varmepumpe
Selvom det kan kan virke som en dyr investering, vil en varmepumpe ofte kunne betale sig selv hjem på lang sigt. Hvor hurtigt dette går, og hvor meget du vil spare årligt, kommer dog an på dit nuværende forbrug, varmepumpe model, boligens størrelse, isolering og meget mere. Der findes mange beregnere for dette rundt omkring på internettet, men ingen kan give dig et svar, der er til at stole på, da der er for mange variabler. En varmepumpe er dog billig i drift, og kan derfor blive en god løsning til opvarmningen af din bolig.
Igennem hele 2022 har mange danskere oplevet vilde prisstigninger, hvor gas-, olie- og pillefyr har været markant dyrer at benytte end tidligere. Elpriserne har også i perioder været dyrer, men i langt mindre omfang end de andre opvarmningsmuligheder. Selv når elpriserne er dyre, kommer en varmepumpe endnu mere i sit es, da de er meget energieffektive i forhold til de andre opvarmningsløsninger.
→ Relateret artikel: Dette kan du spare årligt på din varmepumpe
Skal jeg vælge en luft til luft eller luft til vand varmepumpe?
Hvis du ønsker at erstatte hele dit centralvarmeanlæg, er du ude i en luft til vand varmepumpe. Luft til vand varmepumpen kan give dig store besparelser på dit årlige forbrug til opvarmning af brugsvand og radiator eller gulvvarme. Den kan erstatte pillefyr, oliefyr, gasfyr og fjernvarme. De er nemmere at installere end andre miljøvenlige muligheder. Luft til vand varmepumper kan helt erstatte olie- og naturgasfyr. Desuden sørger de for både varme og varmt vand. Selvom en installation af luft til vand varmepumpe kan kommer over de 120.000 kr, så kan den faktisk også betale sig selv hjem på besparelser alt efter hvilken opvarmningskilde den skal erstatte.
Der kan være forskellige grunde til, at du ikke er klar til at skifte til en luft til vand varmepumpe: Ønsker du blot at supplere opvarmningen fra gasfyret, venter du på fjernvarmen bliver en mulighed, eller er det bare ikke muligt med en luft til vand varmepumpe? - Så bør du i stedet kigge på en luft til luft varmepumpe. Disse type varmepumper er langt billigere i installationsomkostnigner, men kan stadig dække store dele af en boligs opvarmning.
Bedre indeklima med en luft til luft varmepumpe
En anden grund der gør en varmepumpe værd at investere i, er dens egenskab til at rense luften som du indånder. Varmepumpen cirkulerer den varme luft rundt i boligen, og netop denne luftcirkulation er vigtigt for indeklimaet, så luften ikke “står stille”. Desuden har luft-til-luft varmepumpen et pollenfilter, der opfanger de fleste pollen- og støvpartikler, hvilket især er godt for allergikere. Varmepumpen er derudover med til at nedbringe fugt, da den trækker al den "gamle" luft ud af boligen og pumper frisk, opvarmet luft ind igen. På den måde bliver luften løbende skiftet ud.
3 gode eksempler på luft til luft varmepumper inkl montage:
19 dB(A)
19 dB(A)
Arbejdspladser bør investere i luft til luft varmepumper
En luft til luft varmepumpe kan også være en god investering for indeklimaet på arbejdspladsen. Oplever medarbejderne ofte gener, symptomer eller sygdom (irritation af slimhinderne og øjnene, svimmelhed, kvalme, hovedpine, træthed og lignende) kan det skyldes dårligt indeklima.
Det kan være svært at finde én årsag til det dårlige indeklima, og derfor kan det være en udfordring at forsøge at forbedre det. En luft-til-luft varmepumpe sørger for udskiftning af luften på arbejdspladsen, og dens filter fanger pollen, støv og røg, så luften bliver sundere.
Det bør også nævnes at luft til luft varmepumper ikke blot kan varme. De virker nemlig også som traditionelle aircondition anlæg, hvilket betyder det kan være slut med svedeture på kontoret om sommeren.
→ Relateret artikel: Få et bedre indeklima med en varmepumpe
Investere i et grønnere hjem med en varmepumpe
Det er svært at sige præcist, hvor meget CO2 en gennemsnitlig luft-til-luft-varmepumpe udleder, da det afhænger af en række faktorer, herunder varmepumpens størrelse, alder og type, samt hvordan den anvendes. Generelt set er varmepumper dog meget energieffektive og udleder betydeligt mindre CO2 end andre opvarmningssystemer.
Hvis vi tager et eksempel fra Energistyrelsen på SparEnergi.dk, kan et skift fra oliefyr til luft til vand varmepumpe betyde en stor besparelse på husets Co2 udledning. Hvor et oliefyr, der udleder 5600 kg Co2, udleder en luft til vand varmepumpe kun 1.700 kg for at opnå samme opvarmning.
Disse tal betyder at man over en 15 årig perioder (Som er en luft til vands standard levetid), kommer til at spare cirka 60.000 kg Co2. Det er den samme mængde Co2, som det ville kræve for at producere og få leveret 5450 T-shirts - eller 90 flyveture fra Danmark til Rom for 4 pers. → Kilde
→ Relateret artikel: Mindre Co2-udledning med varmepumper
Du kan investere i en flot installation, der passer til dit hjem
Vi oplever stadig kunder, der er bange for hvordan installationen kommer til at se ud i deres bolig. Det er en god bekymring at have, da indviklede luft til luft varmepumpe installationer, hurtigt kan fylde for meget i et hjem. Dette vil oftest skyldes en masse kabelføring og kabelkanal, der skal sidde langs væggen.
NovaSolar kan derfor klart anbefale at placere luft til luft varmepumpen, så indedelen og udedelen sidder på hver sin side af en ydervæg. På den måde får man den mest stilrene installation, så man ikke kommer til at fortryde sin investering senere.
→ Relateret artikel: Hvad er den bedste varmepumpe placering?
- Bliv kontaktet af NovaSolar inden for 1 arbejdsdag
- Se vores udvalg af varmepumper
- Guide til placering af varmepumpe!
- Ring til os på +45 71 99 94 93
- Skriv til os nu på [email protected]