Er du hus- eller sommerhusejer? Er du i tvivl, om hvordan du skal forholde dig til den fremtidige opvarmningskilde i din bolig? Skal gasfyret udskiftes? NovaSolar forsøger at give dig et overblik over regeringens seneste udspil, hvor vi har varmepumper i fokus. Det skal nemlig være slut med naturgas i Danmark fra 2030 - det er målet i hvert fald. Spørgsmålet kan derfor hurtigt blive, hvorvidt du skal udskifte gas- eller oliefyret med en luft til vand varmepumpe eller fjernvarme. Læs denne artikel og find svar på nogle af dine spørgsmål.
Regerings fokus i udspillet kan kort opsummeres i følgende punkter:
1) Ud med naturgas og have mere grøn varme
2) Øge produktionen af ren, grøn gas
3) Have meget mere grøn strøm
4) Eksportere danske grønne løsninger til Europa
Sådan er de nuværende opvarmningskilder fordelt
Når regeringen sætter målet om at fjerne naturgas i Danmark i 2030, betyder det at en forholdsvis stor del af befolkningens boligejere, får noget at forholde sig til i de kommende år. I dag er der omkring 400.000 private boligejere, der har gasfyr som opvarmningskilde. Det svarer til cirka 17,7 % af det danske boligareal.
Oliefyr står for en lidt mindre procent, nemlig 9,6, imens 5,4% af de danske hjem har luft til vand varmepumper. Den dominerende opvarmningskilde i Danmark er dog fjernvarmen, som hele 55,3% benytter sig af. Det er dog ikke alle, der har eller får mulighed for fjernvarme.
Får jeg fjernvarme i min bolig?
Det korte svar er: Det bestemmer din kommune. Det er nemlig kommunernes ansvar at ligge en plan over hvilke borgere, der får fjernvarme og hvornår. Ifølge udspillet vil alle husejere med gas- eller oliefyr inden årets udgang få besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller ej.
Skulle du få beskeden om, at det ikke bliver muligt for dig at få fjernvarme, vil du blive oplyst om alternativer. Her vil der med stor sandsynlighed være tale om en luft til vand varmepumpe.
Skulle du derimod få besked om, at der kommer fjernvarme, men det først bliver flere år i fremtiden, kan du med fordel overveje, om du skal få en luft til luft varmepumpe monteret.
NovaSolar tror at mange kunder kommer til at vente længe på muligheden for fjernvarme. Desuden kender ingen prisen, som det kommer til at koste. - Måske endda en højere tilslutningsbeløb end luft til vand varmepumpen. Tages ventetid og tilslutningsbeløb i mente, kan udskiftningen blive dyr. Mange bør derfor overveje en udskiftning allerede nu. Flere fagmænd i branchen mener det er urealistisk at nå fjernvarmemål i 2028.
Hvis gas og olie priserne fortsætter sin himmelflugt, kan man på tiden spare et ganske betragteligt beløb og dette er vigtigt at tage højde for.
Luft til luft varmepumper er brugbare på den korte bane - et billigt supplement
Det kan muligvis virke som en stor investering, i forhold til hvor lang tid du har brug for den. Forbliver gasprisen dog så høj, som vi har set den i foråret 2022, kan en luft til luft varmepumpe tage en stor del af opvarmningsbyrden, som dit gasfyr står for. På den måde kan der være en del at spare i kommende år.
En god fordel, som mange tager for givet ved luft til luft varmepumper, er desuden at de også kan køle om sommeren. Danske boliger er efterhånden så godt isoleret, at der ofte bliver meget varmt i huset henover sommeren. Her kan en luft til luft varmepumpe bruges til nedkøling. Det gør ikke elregningen mindre over sommeren, men er en lækker komfort.
→ Se stort udvalg: Luft til luft varmepumper
Den grønne energi skal skrues markant op
Et af delmålene i regeringens nye udspil handler om vindmøller og solceller på land. Her skal det være muligt at producere 4 gange så meget strøm, som det er muligt nu. Når der i denne situation bliver snakket om solceller, er det værd at bemærke, at der er tale om solcelleparker og ikke solceller til private hjem.
Initiativet har to primære fordele; At Danmark bliver uafhængige af det russiske gas samtidig med Danmark bliver grønnere og nedsætter Co2 udspillet.
Dertil går man en helt tredje bekymring i møde. Mange energieksperter har nemlig varslet, at Danmarks energiproduktion ville blive sat på en prøve omkring året 2030, da der er stor årlig stigende efterspørgsel på strøm.
Varmepumper bliver endnu mere energivenlige og grønne
Varmepumper er i forvejen forholdsvis grønne, da de kun bruger meget lidt strøm. Med et grønnere energinetværk i Danmark, vil din varmepumpe fremover kører på grøn energi. Det betyder at varmepumpen er et stort skridt på vejen til en grøn omstilling, hvor opvarmning af boliger kan køre på vedvarende energi.
Sørger man for god vedligeholdelse af varmepumpen, kan det sikre en bæredygtig levetid, hvor man godt kan presse 10-15 år ud af en model.
Uvist hvilke økonomiske hjælpepakker der kommer ved evt. installation af luft til vand varmepumpe
Det kan for nogen blive en meget dyr omvæltning at skifte fra gas til luft/vand varmepumpe. Installationsomkostningerne ved en luft til vand varmepumpe er for mange danskere nemlig rigtig mange penge. Det er stadig uvist hvad der kommer af tilskud eller hjælpepakker.
Vi ved dog at Regeringen vil lave en række tiltag, der skal gøre det økonomisk attraktivt og nemmere at få lavet omstillingen. Blandt andet vil regeringen have bedre lånemuligheder. Derudover ved vi at Mette Frederiksen har sagt; "Der vil ikke være økonomisk hjælp at hente til alle".
→ Læs mere om: Tilskud til varmepumper
Kilder:
DR - Regeringen: Det skal være slut med naturgas i Danmark i 2030
TEKNIQ - Slut med naturgas om otte år
Har du spørgsmål vedrørende varmepumper eller ønsker at vide mere om dem, kan du med fordel klikke på nogle af nedenstående links